NMa keurt fusie Essent en Casema/Multikabel goed

Auteur: a1b2c3 - Geplaatst op: 2006-12-10 12:05 - Bron

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat akkoord met de verkoop van Essent Kabelcom aan de beleggingsmaatschappijen, Cinven en Warburg Pincus. Deze beleggingsmaatschappijen zijn tevens eigenaar van Casema en Multikabel. De toezichthouder constateert na onderzoek dat er door deze concentratie geen economische machtspositie ontstaat of wordt versterkt die negatieve gevolgen heeft voor de concurrentie.

Essent Kabelcom en Casema/Multikabel bedienen samen circa 55% van de Nederlandse huishoudens die een kabelabonnement hebben. Door de fusie ontstaat het grootste kabelbedrijf van Nederland. Voor de consument valt er geen keuzemogelijkheid weg, aangezien de kabelmaatschappijen niet in elkaars gebied actief zijn. Daarom is er geen reden om aan te nemen dat de prijzen voor de consument zullen stijgen.

De NMa heeft zich in het onderzoek toegespitst op de vraag of de sterkere inkooppositie van de ondernemingen ten aanzien van programma-aanbieders, door het samengaan, negatieve gevolgen kan hebben voor het televisie-aanbod aan consumenten. Dit blijkt niet het geval. Uit het onderzoek blijkt ook dat het samengaan geen negatieve gevolgen heeft voor opkomende alternatieven, zoals digitale ether televisie of DSL-televisie.

Essent Kabelcom en Casema/Multikabel leveren in hun eigen gebied via de kabel radio- en televisiediensten, breedband internetdiensten en telefoniediensten aan. Casema is actief in het noordelijk deel van Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Brabant, Multikabel in Noord-Holland en Essent Kabelcom in Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg.

De NMa beoordeelt bij fusies en overnames boven bepaalde omzetdrempels of een economische machtspositie ontstaat of wordt versterkt. Een dergelijke machtspositie kan nadelige gevolgen hebben voor de prijs, kwaliteit en diversiteit van het aanbod. De NMa kan in dat geval voorwaarden verbinden aan een fusie of een fusie verbieden.

Het fusiebesluit wordt zo spoedig mogelijk gepubliceerd op de website van de NMa.

Reacties

Reageer op dit bericht

Enkel geregistreerde leden kunnen reageren

To post a comment, you must first login. Don't have an account yet? Register now, it's free!

Info

Tags: